I denne uges afsnit af “Think About It” har vi inviteret seniorforsker ved Dansk Sprognævn Marianne Rathje i studiet. Hun arbejder bl.a. med Dansk Sprognævns nyordsbog, Nye ord i dansk, hun har en ph.d. i dansk sprog og har udgivet bogen “Sproglige tildenser” fra 2022. Desuden skriver hun en fast sprogklumme hver uge i Politiken.
Vores samtale handler om, hvor det danske sprog er på vej hen, om den vej er den rigtige at gå, og hvordan man som professionel kommunikatør navigerer i både det nuværende og fremtidige sproglige landskab.
En central pointe, som vi efterhånden nok kender til, er, at engelsk optager mere og mere plads på den dansksproglige scene. Men Marianne Rathje ser ingen grund til panik. Det er blot en del af en udvikling, der har varet længere, end man måske umiddelbart tror. Men også nye tendenser som diversitets- og inklusionsdebatten øver indflydelse på vores sprog.
Så hvor skal man lægge det kommunikationsmæssige snit? Det afhænger meget af generationernes forskellige sproglige no-go’s, og hvad de ser som god og klar tale.
Lyt med, når vi kommer omkring mange problematikker angående sproget, afdækker generationskløften i dansk, taler om woke sprogbrug, retstavning som hhv. pligt og last, og få svar på spørgsmålet, om dansk er et uddøende sprog, som bør reddes.
“Think About It” kan høres på alle de kanaler, hvor du lytter til podcast, så husk at følge os, så du ikke går glip af de fremtidige episoder.
👂Lyt med på Podimo, Spotify: https://lnkd.in/d5JpGiQJ eller på Apple Podcast: https://lnkd.in/dtJNVreY
Foto: Mons Studio
Lyt også til afsnittet med Vincent F. Hendricks: “Nok om mig, hvad med dig, hvad synes du om mig”, hvor vi diskuterer den stigende “hvad med mig”-kultur og dens påvirkning på samfundet. Læs mere her: https://thinkpr.dk/hvad-med-mig/
0 Comments